<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Virelai - middelaldermusik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om koncerten med Truppo Trotto i Musikcafeen i Århus
Af Tore Plougheld

"Det var vildt. Der var fedt. Og det var så intenst og levende, at ord alene ikke kan beskrive den stemning, der herskede hér den aften.
Og mens dansen og intensiteten til sidst var på sit højeste, og dansegulvet tæt pakket med hoppende, dansende og jublende mennesker, forlod musikanterne deres scene og trådte ned midt på dansegulvet, hvor de med deres instrumenter banede sig vej gennem menneskehavet – uden så meget som øjeblik
at afbryde musikken. Indtil de til sidst stod omgivet af deres ekstatiske publikum, der dannede en tæt, vild og sydende klynge
omkring dem, som en levende, menneskelig cirkel som værn mod alt ondt.
Det tekniske niveau af sang og musik på de mange eksotiske instrumenter var upåklagelig højt – men stemningen var endnu højere."

Fra anmeldelsen om "Havmandens Kys"
Af Steen Dahl

"Virelais musik er hentet fra eller inspireret af middelalderens ballader og danse. Glem alt om vore dages grænser mellem landene. Det var andre fællesskaber, der bandt mennesker sammen - eller satte grænser for dem. Dansen var en vigtig del af samværet og viserne fortalte om både samkvem og adskillelse. Når man lytter til Havmandens Kys dukker der billeder op, og Virelai er en i bedste forstand stemningsskabende gruppe.
De har på denne cd skabt et lydunivers, man umiddelbart bliver draget ind i. Spændende og godt,..." "Og det fungerer bedst i de instrumentale numre, for eksempel Den gode branle (traditionel fransk kædedans) med Søren Hammerlunds drejelire i fint samspil med skalmeje, fløjter, jødeharpe og davul." " Anna Katrin Egilstrød føjer sig smukt ind blandt de efterhånden mange unge sangere, der både har en fin stemme og en god teknik."

Fra anmeldelsen om "Danser duggen af Jorden"

"Virelai's lyd er smuk og spændende og
gruppen formår at få mange forskellige instrument- sammen-sætninger til at hænge
helt og aldeles sammen.
Virelai er gode på to konkrete måder: Dels er de autentiske på en måde så de vil kunne anvendes til hvilken som helst middelaldersession, -marked eller skolekoncert med middelaldermusikken som tema. Det særligt imponerende er så, at gruppens musik også er vedkommende og føles aktuel, selv om man ”angriber” den som moderne musik …”.

Fra Bisnapgård Efterskole:

"En torsdag i november fik vi besøg af middelalder orkesteret Virelai.
Enkeltes skepsis blev hurtigt forvandlet til begejstring. Koncerten var en fantastisk oplevelse med høj stemning og kædedans.
Pludselig var middelaldermusik kult på Bisnapgård."